Ötös listák

Az 5 legjobb háborús film

2020. július 07. - Jerico

A "legjobb filmek" vagy különböző műfajú filmes alkotások listái többnyire tízes felsorolások szoktak lenni, ám a mi blogunk ars poetikája az ötös számkörbe tartozik, ahogy erről bemutatkozásunkban írtunk, így jelentős rövidítéssel élve mi ezúttal a legjobb ötre fókuszáltunk! Persze ezzel saját dolgunkat nehezítettük meg (nem kicsit), de szeretjük a kihívásokat. A lista előtt egy lényeges adalék: a holokauszt témájú és életrajzi jellegű filmeket (pl Schindler listája, Zongorista, Bukás ... stb), illetve vígjátéki jellegű munkákat (pl Kelly hősei) most nem soroltuk a háborús filmek tárgykörébe. (Bár hozzáteszem: a Kelly hősei óriási kedvencem.) Az egyes filmek jellemzései pedig rövidek - tömörek, így túlbonyolított és terjengős kritikákra ne számítsatok. A lényeget emeltük ki: hogy miért tekintjük kiemelkedőnek a lista egyes tagjait. Nézzük tehát, nem  tetszési rangsor szerint:

Das Boot (1962)

das_boot.jpg

Német film pontosabban NSZK (mert hogy akkoriban még volt olyan, hogy NSZK és NDK) 1981 -ből. A tengeralattjárót, mint realisztikus drámát Wolfgang Petersen rendezte, a főbb szerepekben pedig: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer és Klaus Wennemann látható. Amitől különleges: a film cselekménye egy második világháborús U-96 tengeralattjárón játszódik (1941-ben), mesteri feszültségfokozással és elképesztően átélhető jelenetekkel. Szinte ott vagyunk mi is a német tengerészek között az U-96 acélcsövében, a mélységi bombákra figyelve (melyek halálos veszedelemként hullanak alá). Izgalmas sztori, érdekes karakterekkel, akik közül kiemelkedik Heinrich Lehmann-Willenbrock kapitány, aki bár nem szereti Hitlert és a nácikat, hazájáért, bármire kész.

Stalingrad (1993)

stalingrad.jpg

Egy másik német produkció ("erős kezdéssel" rögtön két német filmet sikerült az ötbe nyomnunk), Joseph Vilsmaier direktori közreműködésében. Főszerepekben: Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann, Jochen Nickel és Sebastian Rudolph. Amitől különleges a film: nem amerikai szemszögből, hanem német nézőpontból láttatja a Sztálingrád városában küzdő német katonákat, akik közül egy maroknyi csoport szenvedései érzékletes valósághűséggel teszik átélhetővé a háborús borzalmakat. Üdítő változatosság, hogy ezúttal nem arctalan gyilkológépekként, démonizálva és sátánként látjuk a németeket, hanem olyan fickókként, akiket egyszerűen besoroztak hazájuk seregébe. Érezzük félelmeiket, érezzük a csontig hatoló hideget, a halál közelségét és a nélkülözést. Különleges film, melyet egyszer mindenkinek látnia kell, aki tudni akar valamit a háborúról.

A szakasz (Platoon) 1986

platoon.jpg

Egy örök klasszikus Oliver Stone -tól, Charlie Sheen, Willem Dafoe és Tom Berenger főszereplésével. Nem tagadom a lista legjobbjának tartom, mert a filmnek több mélysége is van: egyrészt egy fiatal újonc, Chris Taylor (Charlie Sheen) szemével látjuk a vietnámi háborút (ami átélhetővé teszi a történetet), másrészt két ellentétes karakter (Elias őrmester és Barnes őrmester) viszályában jelenítődik meg a háború két arca: a gonoszságot és elállatiasodást felszínre hozó oldal és a hazafiság (mely mások megmentésében ölt testet). Elgondolkodtató tehát az egész, amihez nagyon jó harci jelenetek és realisztikus látványvilág társul. Rengetegszer láttam és minden alkalommal tudott új élményeket nyújtani.

Apokalipszis most (Apocalypse Now) 1979

apokalipsys.jpg

Különleges és összetett produkció Francis Ford Coppolától, melyben a rendező kiváló színészekkel ábrázolja a vietnámi háború (és egyébként mindenfajta háború) pszichológiáját, az emberi gondolkodásra gyakorolt torzító hatását. Walter E. Kurtz ezredes (Marlon Brando) karaktere megtestesíti mindazt, amivé a háború teheti az embert, ha nem képes ellenállni a borzalmaknak. Az említett amerikai tiszt ugyanis egy saját világot teremt magának a harcok legmélyebb bugyrában, mely szürreális képtelenségével megrettenti a nézőt: ilyenné is tud válni egy háborús övezet? A választ pedig Coppola adja meg a meghökkentő befejezéssel.

Kémek a sasfészekben (Where Eagles Dare) 1968

kemek.jpg

Tudom-tudom inkább kémfilm, (vagy nyomozós thriller), de gyermekkorom nagy filmje, így elfogult vagyok vele kapcsolatban és nem tehetek róla, de ha "háborús filmek" szókapcsolatot meghallom a Kémek a sasfészekben első között ugrik be. A rendező Brian G. Hutton, a főszereplők pedig: Richard Burton, Clint Eastwood és Patrick Wymark. A sztori fordulatos: a második világháború kellős közepén egy különleges angol-amerikai csoport indul egy amerikai tábornok kiszabadítására a Schloss Adler (Hohenwerfen) festői hegycsúcsához. Közben azonban kiderül: senki nem az akinek mondja magát, a brit hírszerzésben pedig német ügynökök és árulók tevékenykednek. Kapunk izgalmakat, hihetetlen hegyvidéki havas háttereket, meglepetéseket és két remek színésztől nagyszerű alakításokat.

Ráadás: + 1: A leghosszabb nap (1962)

leghosszabb_nap.jpg

Óriási vita zajlott Fortress barátommal arról, hogy lehagyható e a listáról Ken Annakin partra-szállós örökzöldje, melyet mindketten vagy tucatszor láttunk. Nos, nem. De a ráadás szekcióba bepréseltük, mert erre engedélyt ad belső "házirendünk" (ars poeticánk). És most élünk is vele. A leghosszabb nap a normandiai szövetséges partraszállást mutatja be, több karakter sorsán keresztül, 180 percben. Főszerepekben: Henry Fonda, John Wayne, Sean Connery, Richard Burton. Ami miatt különleges: német szemszögből is látjuk az eseményeket, így mindkét fél döntési mechanizmusait, félelmeit illetve siker-, vagy kudarc érzéseit átélhetjük. [07.07.00:54]

***

alsofejlec5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://5lista.blog.hu/api/trackback/id/tr4915986214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2020.07.08. 12:30:25

A kémek a sasfészekben tényleg egy kicsit kilóg a sorból. Nem tipikus és klasszikus háborús film. Legalábbis nem olyan, ami a fronton játszódik és/vagy a háború körülményeit, borzalmait, áldozatait vagy hőseit mutatja be. De nekem is nagy kedvencem, így voltaképp egyetértek. Az is jó, hogy nem csupa amerikai sikerfilm szerepel a listán. De nagy dilemma, hogy a Híd a Kwai folyón, a Jöjj és lásd, vagy a Levelek Iwo Dzsimáról a jobb mint a listán szereplő Stalingrad, Das Boot és Szakasz. Éppen emiatt nehéz feladat ötös listát készíteni. De mindent egybevéve erős lista.

Négyes_ 2020.07.08. 12:47:15

A Kelly hősei és a Messze volt a híd, nálam simán az első 5-be tartozik!

Jerico 2020.07.08. 12:49:38

@Equalizer.: Ezért kihívás az 5-ös lista! Mert rákényszerít, hogy megszokott 10-es felsorolást leszűkítsd a valóban legjobbakra. :)

Kempesbaba 2020.07.08. 14:16:57

Ez egy tipikusan olyan téma,ahol még a tízes listáról is sokan kimaradnának...

Papp Sanyi 2020.07.08. 14:20:11

Thin red line, inkább, mint a Kémek..

josys 2020.07.08. 15:34:11

A híd túl messze van, Vaskereszt, A híd, A szarvasvadász, Sólyom végveszélyben (vagy mi a fene a címe a Black hawk down -nak), Bengázi titkos katonái.

Szerintem nagyon nehéz jó összeállítást adni.
A Kémek a sasfészekben - szerintem - nevetségesen gyenge, az Apkalipszis most a maga idejében nagyot szólt, de nem állta ki az idő próbáját, már kb. 20 éve is inkább a Rambó filmek közé illett inkább - sajnos.

nincs1agy 2020.07.08. 15:42:03

A négy páncélos és a kutya..:)

user_man 2020.07.08. 15:43:54

A 22-es csapdája ... nálam etalon...

Szalay Miklós 2020.07.08. 16:01:09

Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért:

egyvilag.hu/temakep/077.shtml

Buchhalter 2020.07.08. 16:02:39

@Aëtius_: A Kémek a sasfészekben felfoghatod egy esti popcornos filmnek,vagy amerikai háborús propaganda filmnek(gyertek amerikai fiatalok kiképzünk és kasszáljátok a hülye,buta ,bugris nácikat.5-en elintéztek 500-at). Valljuk be: a film sosem történt meg és a könyvben talán ha 10-15 ember hal meg összesen.Allistier Maclean tiltakozott is anno a forgatókönyv miatt.

nincs1agy 2020.07.08. 16:49:06

Az én kedves háborús filmem egyébként Az őrület határán. Aki háborúra vágyik, nézze meg, és lehet, hogy megváltozik ez a véleménye. Teljesen más optikával közelít a háborúhoz.

Dr. Nagy Viktor 2020.07.08. 16:52:51

Egy pontosítási javaslat a szubjektív listához: a Sztálingrádban küzdő katonákat német vagy szovjet szempontból lehet láttatni, amerikai szemszögből nem igazán.

Jerico 2020.07.08. 17:08:05

@Dr. Nagy Viktor: Hogy egy példát említsek: Ellenség a kapuknál. Amerikanizált ábrázolás.

Fortress 2020.07.08. 17:18:14

@Jerico: @Dr. Nagy Viktor: A sztálingrádi csatáról főleg amerikai beállítású filmeket láttam illetve a 93-as német Stalingradot (ami a posztba is bekerült). Szovjet megközelítésűt nem ismerek. Ti igen?

@Jerico: mondtam, hogy a Leghosszabb napnak ott a helye. :)

Dr. Nagy Viktor 2020.07.08. 17:21:41

@Jerico: Értem az álláspontod és még azzal is egyet tudok érteni, hogy az "Ellenség a kapuknál" Hollywood-i film volt, jókkal és gonoszokkal (sokszor iszonyú nagy baromságokkal), de hogy amerikai szemszögből mutatott volna be bármit is, azzal nehezen tudok azonosulni. Az 1956-os Háború és Békére sem mondanád, hogy amerikai szemszögből mutatna be bármit is, nem?

Jerico 2020.07.08. 17:28:55

@Dr. Nagy Viktor: Amerikai szemszög: a nácik démoni ördögök, a szövetségesek mindig hősök, a kommunista komisszárok hátulról géppuskázzak saját katonáikat stb stb stb.

Treff Bubi 2020.07.08. 17:59:58

@nincs1agy: az tényleg nagyon egyedi alkotás. A zenéje is teljesen más, mint a legtöbb filmnek a zsánerben.

lajafix1 2020.07.08. 19:25:21

A kémek a sasfeszekben helyett nálam is a Vaskereszt a nyerő, node ha kies országunkban már csak ilyen finomságokon kellene vitázni, akkor az ország beceneve Kánaán lenne...

nincs1agy 2020.07.08. 19:30:58

@Treff Bubi: Egyébként Gary Oldmannek is volt benne egy jelenete, csak nem került bele a végső változatba. Lehetne ebből is egy rendezői változat, mint az Apokalipszis most esetében..

eßemfaßom meg áll 2020.07.08. 19:48:46

All Quiet on the Western Front az 1930-as eredeti.

Jerico 2020.07.08. 21:07:25

@pityókabort Vráncsábó ócsón: a sztálingrádban harcoló német hadsereg nem a náci párt tagjaiból állt és elenyésző SS alakulat harcolt az utcai összecsapásokban. Első tehát kilőve, nem igaz. A németek nem voltak gonoszak, csak harcolniuk kellett. Kettő: a komiszárok nem géppuskázták le a szovjet katonákat, hollywoodi kitaláció. Három: a szövetségesek természetesen nem voltak mind hősök, négy: az Ellenség a kapuknál bár jó film, inkább egy amerikanizált kitaláció, mint valóság.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2020.07.08. 21:23:43

Nincs már Német Szövetségi Köztársaság? Lemaradtam valamiről?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2020.07.08. 21:28:31

A szakaszt én egy rémisztően szar szenvelgésnek találtam. A Kelly hősei hiányzik, a Kémek a sasfészekben nem egy nagy szám. Kicsit felülreprezentált a ii vh meg vietnam.

giggsy 2020.07.08. 21:55:51

Gyenge az ötös kategória, azért a palettán az általad felsorolt filmeknél jóval több van, mint öt.

Jerico 2020.07.08. 22:27:22

@giggsy: Az 5-ös listán 5 film van. Ilyen ez! Négynél egyel több, hatnál meg egyel kevesebb. Éppen 5, se több, se kevesebb! Pont öt, 5, öt, 5, öt. .... :)

Jerico 2020.07.08. 22:28:11

@Jerico: ... mondjuk itt van egy ráadás is. :) DD

FOMA 2020.07.08. 22:46:04

@Jerico: Én is csodálkoztam, az egyesüléstől függetlenül még mindig BRD a hivatalos neve az országnak.:-)

Többeknek: vannak szovjet és orosz filmek is Sztálingrádról, a neten össze lehet szedni. Meg persze más II. vh-s filmek is, vannak köztük elég ütősek, pl. A breszti erőd.

Argus_ 2020.07.08. 22:51:51

Full Metal Jacket - nekem nagyon bejött. Főleg a kiképzés. Kőkemény és mivel R. Lee Ermey (Hartman őrmester) a valóságban is volt kiképző altiszt, valósághű a kiképzési program filmbeli megjelenítése.

Jerico 2020.07.08. 22:52:43

@FOMA: Azért NSZK -nak ma már senki nem hívja.

victor2 2020.07.08. 23:37:55

"Üdítő változatosság, hogy ezúttal nem arctalan gyilkológépekként, démonizálva és sátánként látjuk a németeket, hanem olyan fickókként, akiket egyszerűen besoroztak hazájuk seregébe."

Számos olyan filmet lehetne említeni, melyben "nem arctalan gyilkológépekként, démonizálva és sátánként látjuk a németeket" stb., például éppen a fölötte említett, jóval korábbi gyártású Das Boot-ban sem. Éppen ezért egyrészt értelmetlen, másrészt félrevezető az "Üdítő változatosság" kitétel.

Jerico 2020.07.08. 23:45:25

@victor2: Attól, hogy akad példa az ellenkezőjére még a JELLEMZŐ mégis csak az, hogy az amerikai filmekre szinte mind igaz, ami a posztban szerepel. Valóban a túlnyomó többség stigmatizálja és démonként jeleníti meg a németeket. Sztereotipizál. Az "üdítő kivétel" épp a listánkban szereplő pár film (és talán még egy-kettő).

Nprobe 2020.07.09. 00:56:11

@Jerico: Kb mindenki (persze a saját nyelvén) :) Még maguk a németek is: Bundesrepublik Deutschland

Jerico 2020.07.09. 01:01:07

@Nprobe: Mindenki a saját nyelvén, mi? Mert te a saját nyelveden úgy hívod Németországot, hogy NSZK? Észkombájn :) :DDD

Moin Moin 2020.07.09. 08:05:16

@Equalizer.: Az A híd túl messze van filmként nem kifejezetten jólsikerült. Ott a történet az érdekes: hogy filmet készítettek egy a brit és amerikai tábornokok kivagysikodásából bekövetkezett kudarcból.

(Egyébként nekem a híd elég közel van: mindössze 39 lm ide a John Frostbrug, ahogy ma nevezik az arnhemi hidat... A nijmegeni (ejtsd: "Nejméhen", németesen "Nimvégen") meg csak 21.:) A film arnhemi jeleneteit - és a támadás előtti tábornoki szemlét is - egyébként a közeli Deventerben vették fel, a német főhadiszállás pedig, a film elején Zutphenben van...)

Void Bunkoid 2020.07.09. 08:40:24

@Argus_: szintén.

Mondjuk a néger f*szával közel lehetetlen versenyezni, lévén hogy Kubrick rendezte :)

Hakuho 2020.07.09. 08:49:11

A halál ötven órája hogy nem fért be?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2020.07.09. 09:07:27

@Jerico: az NSZK ma is NSZK. Német Szövegségi Köztársaság. Ez a hivatalos neve. Ahogy a mienk Magyar Köztársaság volt még nemrég. Vagy ahogy Svájcot Svájci Államszövetségnek, Oroszországot meg Oroszországi Föderációnak hívják.

Egyébként én nagyon röhögtem, mikor erre ráébredtem kb húsz évvel ezelőtt, mármint arra a részre, hogy az egyesüléssel az NSZK nem szűnt meg, csak az NDK :D :D

moloy 2020.07.09. 10:29:26

A híd
(Az első kettő mellé.)

Reszet Elek 2020.07.09. 10:33:52

Nem komolyan vehető egy olyan lista, amiben nem szerepel a Jöjj és lásd! című film.

Opcionálisan fel lehetne tenni Nyugaton a helyzet változatlan c. film 1930-as változatát, ami számos filmtechnikai újításával korszakos volt a háborús filmek képi megjelenítését illetően.
Ugyanez igaz a Ryan közlegény megmentésére is, ami a nyálas körítés illetve a teljesen felesleges és pofába nyomott zsidó szál ellenére is nagyszerű, ami a filmes megvalósítást illeti.

Roan 2020.07.09. 10:44:58

Az 5-ös listára helyet szorítottam volna az Acéllövedéknek, a Nyugaton a helyzet változatlannak, illetve a Dunkirknek. Ez utóbbi azért érdekes, mert úgy mutatja be a háborút, folyamatos feszültség mellett, hogy nem mutatja az ellenséget. Érdekes módon a Ryan közlegényt senki sem emlegeti, pedig annak idején elég ütős volt.

Control_ 2020.07.09. 11:07:17

@Roan: A Dunkirk annyira gyenge, hogy képtelen voltam másodszor is megnézni. Egyszer is bőven elég volt. Az Acéllövedék ok.

@Reszet Elek: Soha nem értettem a Jöjj és lásd rajongókat. Egy fos ruszki vacak. Mi a jó benne???

Reszet Elek 2020.07.09. 11:14:42

@Control_: Nézd meg!
A Dunkirk tényleg élvezhetetlen, ráadásul az általam olvasott visszaemlékezésekkel erősen ellentétes volt. Az a nagy kihaltság meg a láthatatlan ellenség biztosan nagyon művészi csak éppen a valós eseményekhez nem sok köze volt.

victor2 2020.07.09. 11:42:10

"Valóban a túlnyomó többség stigmatizálja és démonként jeleníti meg a németeket."

Azt természetesen ne várjuk az amerikaiaktól - avagy bármely más országtól - , hogy németebbek legyenek a németeknél. Azt meg főleg ne, hogy a fél Európát leigázó náci hadigépezetet kedvező színben mutassa be.

Ennek ellenére a jelentős amerikai filmek nem démonokként jelenítették meg a németeket - értsd: a hitlerista haderőt - , hanem adott esetben egyenesen megértéssel. Lásd például: A híd túl messze van rokonszenves von Rundstedt figurája, A halál 50 órája elszánt, félelem nélküli Hessler ezredese, avagy az Oroszlánkölykök idealista Christian-ja. De még a korabeli (háború idején készült), propaganda szándékot sem nélkülöző, jelentős filmek is biztosítanak némi árnyaltságot a németek számára, lásd Casablanca, avagy Mentőcsónak. Utóbbiban a német kapitány, ördögi terve ellenére is egyenesen afféle vasember lesz a többiek szemében.

A szovjetek pedig egyenesen meggyőző intelligenciával jelenítették meg a náci csúcsvezetést A tavasz 17 pillanata című filmben.

nincs1agy 2020.07.09. 11:51:40

@Hakuho:

Asszem inkább az "50 legjobb háborús film" címet kellett volna adni a posztnak, hogy mindenki elégedett lehessen..:))

Gukker 2020.07.09. 11:52:08

@eßemfaßom meg áll: +1 a Nyugaton a helyzet változatlannak.

Roan 2020.07.09. 12:28:56

@Control_: Szerintem pont azért érdekes a Dunkirk, mert szakít a gonosz nácik/a németek is emberek képpel, egészen egyszerűen a nézőre bízza, hogy hogyan képzeli el az ellenséget. Másképpen mozgalmas, mint egy partraszállós/hídrobbantós/hegyelfoglalós film, számomra ez is plusz pont, hogy nem a hagyományos zsánert követi, de hát ízlések és pofonok.

fittyerfutty 2020.07.09. 12:30:45

Miert azok a legjobb haborus filmek amiben agonizal mindenki?

Szerintem az elso harom :-)

Nagy Durranas 1
Nagy Durranas 2
Tropusi Vihar

Environmenta 2020.07.09. 12:48:31

@Hakuho: Kilógott az időkeretből.:)))

nincs1agy 2020.07.09. 13:11:39

@Environmenta: A címből ítélve esetleg Tarr Béla rendezte? :)))

nincs1agy 2020.07.09. 13:26:41

@fittyerfutty: Mondjuk talán azért, mert a háború szenvedés.

Kálnai Mihály 2020.07.09. 15:48:56

Attól is függ, Mikór kezdtél háborús filmeket nézni. Gyerek voltam, amikor Az egy igaz embert, a 41-diket,vagy a Ballada a katonarol t láttam. Nos innen tudom, hogy a háború rossz dolog és egész életemet ez meghatározta.
A legeslegjobb film ebben a kategoriaban a Rayen közlegeny megmentese. Ezt a filmet kell látnia minden kamasznak.

Environmenta 2020.07.09. 17:56:01

@Kálnai Mihály: 1."Mikor", nem "Mikór".

2.) A háború néha szükséges - hacsak nem szeretnéd, gogy ruszkik, vagy kínaiak dirigáljanak neked! Mert az igaz
n a rossz dolog.
3.) "Ryan" és nem "Rayen".

Environmenta 2020.07.09. 17:56:48

@nincs1agy: Nem, ezt a Wehrmacht.:)

Az amcsik meg a remake-t.

nincs1agy 2020.07.09. 21:12:23

@Environmenta: Volt ott Waffen SS is. (Peiper bácsi..) Majd Ungvárytól rendelek egy egyenruhát..:)

Brother Wolf 2020.07.11. 14:20:16

Das Boot (1962) ?
Akkor a 81-es valami remake?

eßemfaßom meg áll 2020.07.11. 19:30:29

@Reszet Elek: A Jöjj és lásd valami értékelhetetlenül szar film. Se tartalmilag se technikailag nincs benne semmi ami miatt szeretném az életben még egyszer megnézni.

eßemfaßom meg áll 2020.07.11. 19:45:04

Egyébként tényleg javaslom mindenkinek aki még nem látta az eredeti Nyugaton a helyzet változatlan megnézését, 1930-ban (tudjátok, akkor amikor a szereplők se tudták, hogy az 1. V.H. az az 1. V.H. volt nem A Nagy Háború) olyat tettek le vele az asztalra aminél többet nem igazán lehet a témában megmutatni ma sem. Egy Dunkirk szimpla giccsparádé mellette.

Dalamar 2020.07.14. 00:32:02

Vaskereszt, Por alatt, Piszkos 12, Az elrabolt expresszvonat, Ryan közlegény sztem még
süti beállítások módosítása