Ötös listák

Minden idők 5 legnagyobb bevételt hozó filmje

2020. július 13. - Jerico

A filmeket több szempont alapján lehet rangsorolni: ismert a filmes szakma elismerés-rendszere, mely a nagy filmes díjak odaítélésében ölt testet (pl Golden Globe, Oscar), aztán ott vannak a filmeket értékelő oldalak listái (pl IMDb, Metacritic, Rotten Tomatoes) és végül sokat nyom a latban a bevételek alapján történő rangsorolás, mely a mozinézők jegyvásárlásait veszi figyelembe. Ez utóbbi alapján a következő 5 film tekinthető minden idők legnagyobb bevételt hozó filmes alkotásainak:

1. Elfújta a szél (1939)

elfujta_aszel.jpg

Eredeti cím: Gone with the Wind, teljes bevétel a mai napig: 3,8 milliárd dollár. Az amerikai DÉL szülötteként regényíróvá lett Margaret Mitchell 1936-ban fejezte be élete leghíresebb könyvét az Elfújta a szelet, melyet aztán 1939-ben filmesítettek meg (a regény óriási sikere miatt). A forgatókönyvet Sidney Howard írta, a rendezői székbe pedig Victor Fleming ült. Főszereplők: Vivien Leigh (Scarlett), Clark Gable (Rhett Butler) és Leslie Howard (Ashley Wilkes). A történet az USA polgárháborús déli államaiban játszódik (főleg Georgia-ban) ahol Scralett O'Hara egy módos ültetvényes család elkényeztetett lányaként reménytelen és viszonzatlan szerelmet táplál a szomszédos uradalom szépfiúja, Ashley Wilkes iránt. Közben kirobban a polgárháború és Scarlett Atlantába kerül, ahol a történelem egyik legnagyobb viharának kellős közepében találja magát. A várost az északiak kezdik ostromolni, a lány pedig egy másik férfi, Rhett Butler segítségével tud csak elmenekülni. Kettejük közt furcsa kapcsolat alakul ki, mely a későbbiekben a regény legfőbb témáját adja. Annak idején a filmet óriási érdeklődés fogatta és máig nagyon népszerű a romantikus történelmi sztorikat kedvelők körében.

2. Avatar (2009)

avatar.jpg

James Cameron 2009-es kaland-fantasy-sci-fi alkotása a mai napig: 3,35 milliárd dollár összbevételt hozott a 20th Century Studios konyhájára és a producerek pénztárcájába. Annak idején forradalmi újdonságként került a mozikba, a sajátos CGI-világa miatt, melyet akkoriban a szintén nem túl régen rendszeresített 3D -ben nézett szinte mindenki. (Bár én őszintén utálom a 3D -t és kerülöm is ahol csak tudom, el kell ismerjem: az Avatár ütős filmélményt ad ebben a nézetben.) Bár a Na'vik földjeit elvenni akaró, természeti kincseikért gyarmatosító gonosz fehérek harca az elmaradott, természetimádó bennszülöttek ellen, kicsit áthallásos az indián-filmek irányába, a hihetetlen látványvilág mindenért kárpótol bennünket. A főszereplők közül pedig - Sam Worthington, Sigourney Weaver, Zoe Saldana és Stephen Lang alakításait nézve - mindenki játéka megfelel saját karakterének. Legalább egyszer mindenkinek látnia kell az Avatárt, hogy "elvarázsolódjon" 166 pernyi időre egy különleges világban.

3. Titanic (1997)

titanic.jpg

A 11 Oscart nyert Titanic teljes bevétele a mai napig: 3,3 milliárd dollárra rúg, így minden idők harmadik legtöbb bevételt hozó filmje. James Cameron (aki nem csak rendező ennél az alkotásnál, de forgatókönyvíró is) egy olyan kalandfilmet rakott össze, mely egyszerre romantikus dráma és látványos akció is, rengeteg valós történelmi kitekintéssel. Megismerhetjük a 269 méter hosszú, akkoriban gigantikus méretűnek számító (52 ezer tonnás) RMS Titanic utasszállító hajó katasztrófájának történetét, vagyis az 1912 április 14-én (23 óra 40 perckor) való jéghegynek ütközésének valós históriáját. Közben egy szerelmi sztori is kibontakozik előttünk: a szegény sorból származó Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) és az érdekházasságba hajszolt úrilány, Rose (Kate Winslet) tragikusan végződő románca. A film vegyíti a jelent és múltat: megismerjük a túlélő hölgyet napjainkban, akiről kiderül, hogy ő az a bizonyos fiatal lány, aki a Titanicon megtalálta, majd el is vesztette annak idején a szerelmet. Romantika, izgalom és látványosság egyszerre élvezhető ebben a tényleg grandiózus alkotásban.

4. Csillagok háborúja (1977)

starwars.jpg

A Star Wars űropera legelsőként elkészült része, mely később a New Hope címet kapta (megkülönböztetve a franchise többi epizódjától) máig 3 milliárd dollárt hozott a készítőknek. Az 1977-ben mozikba kerülő George Lucas sci-fi egy teljesen új világot teremtett annak idején, mely világ a mai napig "fogva tartja" rajongóit. Eddig összesen 9 számozott és két spin-off rész került a mozikba, de a legelsőként megjelent epizód népszerűsége töretlenül megmaradt; nem véletlenül. Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford és Alec Guinness átélhetővé tettek egy felnőtteknek szóló (de mindent korosztályt megtaláló) mesét, mely a maga külön szabályaival és elemeivel mindenki fantáziáját megragadta. Bár sokan próbálták már elemezni a Star Wars sikerének titkát, valójában csak kevesen jöttek rá arra, hogy a jó és a rossz küzdelmének, egyedi karakterekkel és különleges helyszínekkel megtöltött világa a fantázia szárnyalását ajándékozza mindazoknak, akik hagyják, hogy magával ragadja őket ez a különleges közeg. Ez a Csillagok háborúja 43 éves sikersorozatának titka és ezért minden idők negyedik legtöbb bevételt hozó filmje is.

5. Bosszúállók, végjáték (2019)

bosszuallok.jpg

A Marvel és DC szuperhős-világa ugyanúgy egy fantázia-univerzum, mint a Star Wars galaxis, csak itt mozaikszerű elemekből és külön-külön szerethető (körülrajongható) karakterekből tevődik össze a teljes kép. Ebben aztán mindenki szabadon kedvelheti saját epizódját a hozzá tartozó szuperhőssel. Ami a Bosszúállók filmeket különlegessé teszi, az ennek a heterogén fantázia-világnak az egyesítése és a szuperhősök összehozása. A negyedik fejezet, a Végjáték kasszát robbantott 2019-ben, mert mindenki kíváncsi volt a befejezésre. A film teljes bevétele (a mai napig) elérte a 2,9 milliárd dollárt, amivel a lista ötödik helyére került. Bár én inkább ezzel a sorrenddel értek egyet, elismerem, hogy az Endgame baromi látványos a Marvelek közt és helyrebillenti az Infinity War (Bosszúállók 3) után bennünk maradt veszteség érzést. A Russo-testvérek és a megszokott csapat (Chris Evans, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr, Chris Pratt, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Elizabeth Olsen és a többiek) odatették magukat a Végjátékban is. [07.13.00:27]

Felhasznált forrás: IMDb Highest Grossing Blockbusters of All Time Adjusted for Inflation

*** 

alsofejlec5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://5lista.blog.hu/api/trackback/id/tr9115996772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche_ 2020.07.13. 10:31:44

Mindig a meseszerű látványfilmek aratnak a mozik jegypénztárainál, mert csak ezek mozgatják meg a fiatalokat. Az elfújta a szél viszont kultuszfilm, mely hosszú évtizedek óta érdekel több korosztályt is (főleg Amerikában).

Von Hermanitz 2020.07.13. 11:06:41

A Csillagok háborúja nem meglepő. Igazi sikerfilm már 43 éve. Az elfújta a szél első helye viszont nagyon érdekes. Valószínűleg a 40-es - 50-es évek premierbemutatója robbantotta a kasszákat és ahogy nézem, a lista az infláció figyelembevételével készült így dobta meg a végső számot.

Winter is coming 2020.07.13. 14:23:52

A bevételtől eltekintve igazságosabb lenne az eladott jegyek darabszámát nézni, ott nem kavarna be az infláció.

mel gibson 2020.07.13. 16:15:48

Star Wars-ból 9 számozott és 2 spin volt a mozikban. Rogue és a Solo.

Örömhernyó 2020.07.13. 16:42:05

@Nietzsche_: Ma már sajnos teljesen elfogadhatatlan Amerikában az, hogy a déli fehéreket emberi módon, érző lényekként ábrázolja a film. A Dél ma démonizálva van, minden árnyalás és mérlegelés nélkül gonosznak kell lefesteni. Holott a tagállami jogok védelmezői voltak a déliek, az alkotmány eredeti szellemének megfelelően, csak hát ez akkoriban részben a rabszolgatartás tagállami szabályozáaát is magába foglalta. De a polgárháború nem a rabszolgatartás miatt tört ki.

A film nagyszerű, de ma már teljesen esélytelen lenne egy ilyen filmet leforgatni. Mostanában a Fekete párduc és hasonló kurzusfilmek vannak megengedve, finanszírozva.

báttya 2020.07.13. 16:52:47

Azért azt bátor dolog kijelenteni, hogy a polgárháború nem a rabszolgaság miatt tört ki. Talán közvetlenül nem, de a legfőbb kiváltó ok ez volt, illetve ebből eredt.

Argus_ 2020.07.13. 17:02:16

A folytatásban a lista 7., 10., 12., 13. helyén, a legnagyobb pénzt hozó filmek közt az E.T., az Ébredő Erő, a Jurassic Park és A cápa következik. Mind nagy sikerfilm volt annak idején, de számomra A cápa jelentett maradandó hatást. Azóta is ideges vagyok a tengerben, ha a partoktól távolra úszom. :)

Ekrü 2020.07.13. 19:11:26

@báttya: Pedig a háború kitörésének főképp gazdasági okai voltak.A vámháború Délt hátrányosan érintette ezért ki akartak szállni az Unióból,amit viszont Észak nem tolerált.De az északiak bizony sokszor sokkal rasszistábbak voltak,számos északi államban nem telepedhettek le feketék,írtóztak tőlük nem alkalmazták őket, a rabszolga felszabadítással sem nagyon igyekeztek,csak 1863-ban hozták azt a kiáltványt,hogy felszabadítják őket,azt is csak azért mert nem volt utánpótlás a hadseregben,kellettek ágyútölteléknek.

báttya 2020.07.13. 22:59:58

@Ekrü: A vámtarifák kérdése csak az egyik ok volt, de nem a legnagyobb. A rabszolgaság, mint politikai és gazdasági ok volt a fő oka a háború kitörésének. Egyébként persze, hogy gazdasági, mivel a déliek mezőgazdasága a rabszolgaságra épült, ha ezt eltörlik, igencsak nehéz helyzetbe kerülnek. Egyébként fokozatosan akarták kivezetni az északi politikusok is, nem rögtön. Persze a déliek ezzel sem értettek egyet, ezért vezetetett a kiválásukhoz többek között a republikánus Lincoln megválasztása is.
De ne tereljük el a témától a blogot, végül is nem történelem órán vagyunk. :-) Viszont más platformon szívesen folytatom ezt a témát.

Ekrü 2020.07.14. 00:11:09

@báttya: Minden háború,forradalom,polgárháború gazdasági okok miatt robban ki.A hozzá csatolt ideológia pusztán csak körítés,egyfajta önigazolás.De tényleg nem ez most a téma.
Érdekes látni,hogy filmek jönnek,mennek de az Elfújta a szél még mindig ott van a topon.:)))

Dan da Man 2020.07.14. 00:15:21

@Örömhernyó: Szeretem amikor valaki diszkréten rasszista. A tényen nem változtat, de legalább a kultúra látszatát fenntartja, és már ez is valami. Ettől a korlátok még magasak maradnak, mégsem folyik vér - szóval örüljünk együtt.
A valóságról meg annyit, hogy Amerika középső és déli része nem sok eredményt, viszont annál több problémát termel, amikkel azért kell foglalkozni, hogy felhívják rá a figyelmet és változtatni lehessen.
Az, hogy Te ezt a magyar filmgyártás keretein belül értelmezed, nem vall felvilágosult emberre, de a prekoncepcióid miatt nem is érzem szükségét, hogy az ellenkezőjét bizonyítsam. Ha boldog vagy a tévképzeteiddel, a véleményedhez jogod van, és én tényleg örülök, hogy legalább fröcsögés nélkül tévedsz.
(És még mielőtt: igen, Hollywood-nak van agendája, valóban cél a más etnikumok beemelése a kánonba. A miértet és a hogyant látod ferdén.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.07.14. 02:30:38

Jó, hát ezt a posztot annak tudtában érdemes olvasni, hogy manapság szinte minden filmet veszteségesnek hoznak ki a könyvelők, hogy a sztároknak (meg az usák Apechnek...) ne kelljen túl nagy pénzeket kifizetni.
Valahol volt is erről egy cikksorozat, talán az index cinematrix rovatában.Egy mocskos maffia az egész, azt sem szabad elhinni nekik, amit kérdeznek.

Prendergast 2020.07.14. 08:44:32

@geegee: Hollywood accounting. Nyilvánvaló esetei pl. a Jedi visszatér, Forrest Gump vagy a Harry Potter és a Főnix rendje, de még Stan Lee-t is átverték a Pókemberhez kapcsolódó jogokkal. Azóta már a színészek és egyéb szereplők is rájöhettek arra, hogy nem a profit, hanem a bevétel százalékában érdemes számolni, de ezt a legnagyobb neveken kívül nem sokan tudják kiharcolni.

@Dan da Man: te mondtál is valamit azon kívül, hogy nem akarsz (tudsz) érvelni egy fórumon?

victor2 2020.07.14. 09:47:27

@Nietzsche_: Ma már sajnos teljesen elfogadhatatlan Amerikában az, hogy a déli fehéreket emberi módon, érző lényekként ábrázolja a film. A Dél ma démonizálva van, minden árnyalás és mérlegelés nélkül gonosznak kell lefesteni.

Ez ostobaság a javából, Dél sehol sincs démonizálva, viszont manapság valóban nem készül olyan film, mely idealizálná a rabszolgatartó rendszert.
Az Elfújta a szél viszont ezt teszi, tehát nemcsak a déli embereket idealizálja, hanem magát a rabszolgatartó rendszert is.

"A film nagyszerű"

Pontosabban neked tetszik, de azért filmesztétikai és egyéb szempontok alapján elemezve totális giccs.

Csizér Márton 2020.07.14. 10:46:07

@geegee: ha jól értelmezem, ennél a listánál ez nem probléma, mivel a bevételt veszi figyelembe. Az, hogy a kreatív könyvelők aztán veszteségesnek hozzák ki, az az ügyességüket dicséri, de a bevételt nem befolyásolja.

Csizér Márton 2020.07.14. 10:48:35

@Winter is coming: ha kötözködni akarnék, azt mondanám :), hogy a jegyeladások darabszáma sem biztos, hogy igazságos sorrendet adna, mivel pl. az Elfújta a szél idején "csak" kb. 2 milliárd ember élt a Földön, ma meg már közel 4X annyi. :)

Jerico 2020.07.14. 11:07:40

@geegee: @Csizér Márton: A listán szereplő filmek mind hatalmas nyereséget produkáltak. A poszt legvégén lévő IMDb linkre kattintva pontosan megtudható, hogy a bevételhez mekkora budget tartozott, vagyis mennyibe került előállítása. Így megtudható a nyereség is. Két szélsőséget nézve: a Star Wars budget 11 millió dollár volt, de a film 3 milliárdot hozott (mindkét szám inflációval korrigált, tehát összevethető). A másik szélsőség: Bosszúállók Végjáték: budget: 356 millió $, bevétel: 2,9 milliárd (szintén inflációs korrekcióval). (Egyszerűsítve utóbbit: egyharmad milliárdba került, de 3 milliárdot hozott.)

Nietzsche_ 2020.07.14. 11:16:43

@victor2: A dél napjainkig (főleg manapság) a "gonosz országaként" szerepel mindenhol Amerikában, főleg Harriet Beecher Stowe által 1852-ben megírt "Tamás bátya kunyhója"című műnek (amit amúgy én is olvastam és amit nálunk filmként is bemutattak jó pár évtizede). Persze annak is köszönhető ez az egyoldalúság, hogy a történelmet a győztesek írják és Észak győzött, mint tudjuk.

Aztán jött 1936-ban Margaret Mitchell és írt a déli államokról egy könyvet, melyben a rabszolgákkal igenis törődnek fogva-tartóik és megbélyegeznek felszabadítóik. Mivel ő Atlantában született, vérbeli déli nőként kicsit másként látta ezt az egészet. A könyv egyébként nagyon jó (én többször is olvastam mert polgárháború-mániás vagyok) és valóban egy árnyalt képet mutat a déli rabszolgatarató konföderációról.

Senki nem pártolja a rabszolgatartást, mert nyilván egy igazságtalan és brutális rendszer. Ugyanakkor a történelmi objektivitás megköveteli, hogy nyitottak legyünk arra is, hogy VALÓJÁBAN milyen volt a DÉL és elfogadjunk egy árnyaltabb megközelítést is. (Mint az Elfújta a szél.)

Masszőr. 2020.07.15. 23:40:05

A látványfilmek mindig előnyt élveznek.
süti beállítások módosítása